Bra att veta om Altanmatta!

KRYMPMÅN & SVÄLLMÅN

Altanmattorna har en tendens att både vilja krympa och svälla, på längden och på bredden. Orsaken till detta är framförallt temperaturväxlingar och varierande luftfuktighet, men även att den i produktionen blir lite sträckt. För att kompensera för detta bör man därför alltid montera mattan med lite övermått, i de flesta fall behöver du lägga till 2%och avvakta med slutlig tillskärning. Stuvbutiken rekommenderar att mattan ligger i 6-8 veckor innan du skär till det sista. Under tillskärning och under hela mattans livslängd så kan man märka att mattan sväller när det är som varmast, det är helt enkelt normalt och beror på att fibrerna vill expandera.

En löst liggande matta kan ha svårt att hänga med att anpassa sig vid stora och hastiga variationer i klimatet. Det är därför inte säkert att mattan klarar av att konstant ligga helt plant mot underlaget. Detta gör även att det är svårt att skarva altanmattor.

UV-SKYDD

De flesta altanmattor är belagda med ett skydd mot solens strålning. Detta anges som UV-timmar. Inglasade utrymmen tenderar att sätta extra press på mattan, varpå man bör välja en matta med ett gott UV-skydd. Förr eller senare så kommer dock mattan att påverkas av solen. Detta visar sig genom att mattan blir blekt eller bränd av solen. När man har ett utrymme som ej är särskilt hårt ansatt av sol eller att man byter ut mattan oftare, så kan en matta med enklare kvalité väljas.

Läs mer på http://www.altanmatta.se!

Leave a Comment.